4+ nejlepší notebooky do 15 000 Kč v recenzi (verze 2024)

Botebook Lenovo IdeaPad 510s Pojem notebook v dnešní době není třeba představovat. Přenosný počítač využijete téměř všude. Studiem a prací počínaje, zábavou v pohodlí domova konče. Na trhu naleznete velké množství modelů z různých cenových kategorií. Tentokrát jsme se zaměřili na skupinu nejlepších notebooků do 15 000 Kč.

Pokud si stanovíte tuto cenovou hranici, dostane se vám do rukou poměrně kvalitní přístroj vhodný primárně pro kancelářské účely, prohlížení webových stránek nebo sledování videa z YouTube. Běžné funkce tyto modely zvládají, ale náročnější úkony (například náročnější hry) pro ně budou oříšek.

Přemýšlíte jaký koupit notebook do 15 000 Kč? Sestavili jsme pro vás recenzi podle nás nejlepších modelů z této cenové kategorie.

Nejlepší notebooky do 15000 Kč podle nás

Název produktuHodnoceníCenaRecenze
1.HP ProBook 455 G10
5 out of 5 stars (5 / 5)do 14990 KčČíst recenze
2. DOPORUČUJEME 
Dell Vostro 3520
5 out of 5 stars (5 / 5)do 15990 KčČíst recenze
3.HP 15s-fq4940nc
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)do 15490 KčČíst recenze
4.Lenovo IdeaPad Slim 3
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)14700 KčČíst recenze
5. Více výkonu za nižší cenu 
REPASOVANÉ NOTEBOOKY
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)Číst recenze

Recenze nejlepších notebooků do 15000 Kč (+/-)

1. HP ProBook 455 G10

„Windows 11 Home
Procesor: AMD Ryzen™ 3 7330U
Displej: 39,6 cm (15,6″) IPS Full HD AntiGlare (1920 × 1080)
Paměť: 16 GB DDR4
Pevný disk: 512 GB M.2 SSD
Grafická karta: AMD Radeon
• USB-C, USB 3.2, WiFi 6E, Bluetooth, LAN, HDMI, touchpad, HD webkamera, podsvícená klávesnice, čtečka otisků prstů
Záruka: 3 roky s opravou na místě“

2. Dell Vostro 3520

“ Notebook – Intel Core i5 1235U Alder Lake, 15.6″ WVA antireflexní 1920 × 1080 120Hz, RAM 16GB DDR4, Intel Iris Xe Graphics, SSD 512GB, numerická klávesnice, podsvícená klávesnice, webkamera, USB 3.2 Gen 1, čtečka otisků prstů, WiFi 5, Hmotnost 1,83 kg, Windows 11 Pro.“

Za nás velmi dobrý poměr ceny, výkonu a kvality.

3. HP 15s-fq4940nc

„Notebook – Intel Core i5 1155G7 Tiger Lake, 15.6″ IPS antireflexní 1920 × 1080, RAM 16GB DDR4, Intel Iris Xe Graphics, SSD 1000GB, numerická klávesnice, podsvícená klávesnice, webkamera, USB 3.2 Gen 1, USB-C, WiFi 5, Hmotnost 1,69 kg, Windows 11 Home.“

Ideální notebook pro pracovní záležitosti za přívětivou cenu.

4. Lenovo IdeaPad Slim 3

„Notebook – Intel Core i5 12450H Alder Lake, 16″ IPS antireflexní 1920 × 1200, RAM 16GB LPDDR5, Intel UHD Graphics, SSD 512GB, podsvícená klávesnice, webkamera, USB 3.2 Gen 1, USB-C, čtečka otisků prstů, WiFi 6, Hmotnost 1,74 kg, Windows 11 Home.“

Chystáte se pořizovat notebook a máte rozpočet do 15 000 Kč? Za tuto cenu lze pořídit velmi solidní stroj. Za předpokladu, že budete mít rozumné nároky. Přece jen rozhodně nejde o nejvyšší cenovou kategorii, spíše o nižší až nižší střední. Výběr je však přesto veliký. Natolik veliký, že se v něm méně zkušený zákazník snadno ztratí a vybere si nakonec model, který nebude odpovídat jeho potřebám.

V tomto článku se budeme cenově dostupným notebookům do 15 000 Kč věnovat. Podíváme se na všechny důležité parametry – od procesoru přes operační paměť až po pevný disk, grafickou kartu a další. Zajímat nás bude i kvalita zpracování, monitoru a další důležité faktory, které byste před nákupem měli zvážit.

Tento článek vám může pomoci s orientací v aktuální nabídce. Snad se vám díky informacím zde obsaženým podaří vybrat si notebook s optimálním poměrem ceny a kvality.

Co čekat od notebooku do 15 000 Kč?

Doba překotného růstu výkonu a snižování cen notebooků a počítačů už je mnoho let za námi. Ceny spíše stagnují a notebooky morálně zastarávají pomaleji. Nelze tedy příliš očekávat, že dnes koupíte za cenu okolo 15 000 Kč řádově výkonnější stroj než před rokem, dvěma nebo i třemi. Můžete se ale těšit, že za tuto cenu pořídíte notebook s kvalitním hardwarem pro práci i zábavu.

Notebook v této cenové hladině může být velmi svižným pomocníkem, pohodlně zvládne jakoukoli činnost na internetu, práci s více programy najednou, můžete sledovat multimédia a hrát i méně náročné hry. Vaše očekávání ale musí být realistická. Od notebooku této třídy nelze požadovat rozběhnutí a hraní náročných, nových her, plynulou práci s pokročilými grafickými programy a podobně. Taky se budete muset spokojit s obyčejnějším plastovým zpracování, designem i průměrnou kvalitou monitoru.

Lze získat velký výkon za nízkou cenu?

Pokud chcete v této ceně za každou cenu pořídit neúměrně výkonný model, můžete vyčkávat na ojedinělé akce anebo, což má větší pravděpodobnost úspěchu, sáhnout po zánovním výrobku. Oblíbenou volbou jsou repasované stroje ze spolehlivých zdrojů.

Podstatně riskantnější je koupě např. z bazaru nebo prostřednictvím různých aukčních portálů, jako je Aukro.cz. Při takových nákupech se můžete velmi nepříjemně spálit, protože záruky kvality a dobrého stavu přístroje jsou minimální, pakliže vůbec nějaké.

Další možností je pořízení notebooku ze zahraničí. Například na Amazon.com a jiných portálech lze skutečně pořídit za obdobnou cenu výkonnější stroj než v ČR. Má to ale svá úskalí. Zejména si musíte spočítat, na kolik vás vyjde případný doplatek na DPH nebo clu. Velmi problematická pak může být reklamace. Kvalita notebooku nemusí odpovídat deklarovaným parametrům (zde velmi záleží na zdroji a jeho spolehlivosti) a mohou se objevit i další úskalí.

V tomto článku se proto budeme dále věnovat jen notebookům novým, zakoupeným u českých distributorů a prodejců.

Podle čeho vybírat?

Notebook je velmi sofistikované zařízení a při výběru lze zohledňovat nepřeberné množství faktorů a parametrů. Bylo by nad rámec možností tohoto článku postihnout je všechny a komplexně o nich pojednat. Stejně tak by bylo obtížné vše zohledňovat při výběru. Většina uživatelů se proto spokojí s tím, že se zaměří na nejdůležitější aspekty a parametry. Vychází přitom z vlastních preferencí, požadavků a potřeb. Z toho důvodu je třeba zodpovědět si hned na začátku alespoň dvě zásadní otázky:

  • Jak a k jakým účelům budu notebook používat?Hraní her, brouzdání na internetu, práce, přehrávání multimédií atd. Podle způsobu a intenzity použití notebooku je pak třeba sledovat konkrétní parametry.
  • Budu mít notebook doma, nebo s ním budu často cestovat? – Zde pak hraje roli především kvalita materiálového zpracování, odolnost a kapacita baterie. U statického notebooku, který bude vesměs napájen ze zásuvky, nemusejí tyto faktory hrát tak důležitou roli.

Notebooky podle způsobu použití

Protože je způsob použití (resp. převažující činnost) zásadním faktorem výběru, máme pro vás alespoň pár tipů, na co se zaměřit…

  • Základní činnosti – Kontrola e-mailů, běžné brouzdání na internetu nebo sociálních sítích, práce se základními programy, jako jsou textové editory apod. Tyto činnosti zvládá s přehledem jakýkoli současný notebook a nároky na výkon jsou minimální. Lze sáhnout i po levném modelu.
  • Pracovní notebook – Zde velmi záleží na tom, o jakou práci půjde. Například práce s kancelářskými programy jako Office vyžaduje minimální nároky. Naopak třeba práce s profesionálními grafickými programy může být velmi hardwarově náročná. Je třeba vysoký výkon dedikované grafické karty, vysoká paměť RAM a silný procesor. Důležitá je taky vysoká kvalita zobrazení (monitoru). Pracovní notebook by měl být taky dostatečně odolný s kvalitní klávesnicí, která bude mít vysokou životnost (což je důležité zejména při psaní).
  • Multimédia – Přehrávání filmů, fotek, hudby apod. Stačí i méně výkonné stroje. Obvykle je důležité dostatečně velké uložiště, pokud chcete data jako fotky a filmy i skladovat. Vyplatí se taky kvalitní monitor s dobrým rozlišením.
  • Herní notebook – Předem je třeba říct, že v dané cenové relaci nelze pořídit herní notebook v pravém slova smyslu. Můžete však pořídit notebook s dedikovanou grafickou kartou, dobrým procesorem a solidní pamětí RAM, na kterém rozjedete méně náročné a starší hry (obvykle na nižší detaily). Důležitá je opět odolnější konstrukce a taky velké úložiště. Notebooky do 15 000 Kč však rozhodně nezvládnou intenzivní hraní náročnějších a nových her.
  • Cestovní notebook – Oblíbené jsou notebooky s menší úhlopříčkou. Pokud budete zařízení používat i v terénních podmínkách, vyplatí se klást důraz na odolnost konstrukce.

Základní parametry u notebooků do 15 000 Kč

A teď se konečně podíváme na to, jaké základní parametry lze očekávat u notebooků v ceně do 15 000 Kč.

  • Procesor – U velmi levných notebooků najdete starší procesory Intel z řad Celeron nebo Pentium. Okolo 15 000 Kč už jsou ale zcela běžné výkonné procesory řady Intel Core nebo takřka srovnatelně výkonné procesory AMD.
  • RAM – Operační paměť se může vyšplhat až na 16 GB RAM.
  • Grafická karta – V drtivé většině případů půjde o integrovanou kartu řady Intel Graphics nebo i výkonnější Intel Iris Graphics. Výjimečně se lze setkat i s méně výkonnými dedikovanými kartami NVIDIA nebo RADEON. Půjde však o slabší a starší modely karet.
  • Úložiště – Obvyklý je SSD disk s kapacitou až 1000 GB. U modelů těsně pod 15 tisíc korun lze někdy najít i kombinaci 1 TB HDD plus např. 256 GB mnohem rychlejšího a modernějšího SSD, což už je v dané relaci solidní výbava.
  • Monitor – Dnes už v této ceně běžně najdete Full HD monitory s rozlišením minimálně 1920 × 1080 px. Pokud jde o úhlopříčku, většina notebooku do 15 tisíc korun končí u úhlopříčky 15,6 palců, najdete zde ale slušný výběr menších, cestovních notebooků.

Jakou značku zvolit?

Nelze rozhodně tvrdit, že některá značka je obecně nejlepší nebo lepší než jiná. Spolehlivé a známé značky jako HP, Lenovo, Asus, Dell, Umax nebo Acer jsou v cenové relaci do 15 000 Kč zastoupeny v hojném počtu a patří k nejoblíbenějším. Dále je třeba se řídit konkrétními parametry a v ideálním případě si vzít na pomoc i uživatelské a odborné recenze a testy konkrétních modelů.

V současnosti patří v nižších cenových relacích mezi nejprodávanější notebooky značky HP. Například HP ProBook 455 G10, který lze pořídit okolo 15 tisíc korun a disponuje výkonným procesorem AMD Ryzen™ 3 7330U, 512 GB SSD diskem, 16 GB pamětí RAM, IPS Full HD AntiGlare displejem s úhlopříčkou 15,6 palců a těší se velmi dobrému hodnocení, pokud jde o poměr ceny a výkonu.

Sháníte kvalitní produkt, který je vhodný do běžné domácnosti a zvládne klasické pracovní úkony? V kategorii notebooky za 15000 Kč můžete narazit kvalitní modely se skvělým poměrem ceny a výkonu, ale budete muset udělat kompromis u náročnějších aplikací a her. Pokud vám cenová hranice 15 000 přijde nízká, nahlédněte do recenze nejlepších notebooků do 20000 Kč, kde naleznete lépe vybavené modely.

Tip: Nejlepší značky notebooků

Doufáme, že jsme vám pomohli nebo vás alespoň inspirovali při výběru nového notebooku do 15000 Kč. Pokud ano, budeme rádi za jakoukoliv zpětnou vazbu, zkušenost, recenzi, srovnání či hodnocení vámi zakoupeného produktu. Učinit tak můžete v komentářích, níže na této stránce. Možná právě váš názor pomůže ostatním s výběrem nejlepšího notebooku v dané cenové relaci na trhu.